Portreti polaznika

Hrvatski za početnike

Fatbardha Shabanaj, Kosovo

I am Fatbardha Shabanaj and I'm from Kosovo. I study English at the University of Prishtina.

I started learning Croatian because I love languages, and I wanted to learn a language that is different from my first language and the one that I study (English).

Zagreb Slavic School was a very good experience because I met new people and made friends from different countries of the world, who were all extremely nice.

For me as a beginner, learning Croatian here was ideal because I could practice what we learned in classes, which is very helpful because you also have the chance to learn more, and also to test your knowledge of the language. I loved the combination of lectures with cultural events and trips to different sites and towns, because we got to know the gems of Croatian culture.

I will leave Dubrovnik with a much broader horizon, with memories of beautiful places and amazing people, especially my professor and friends from my group. I hope to meet them again. :)

 

Pedro Silva, Portugal

Hello my name is Pedro Silva. I am 20 years old from Lisbon and I am currently learning Croatian course in my University (Faculdade de letras da universidade de Lisboa).

Firstly I would like to thank to Zagrebačka slavistika škola for offering me the opportunity to come to Croatia for 2 weeks to develop my Croatian, and envelope me within it's rich culture, and people.

The program was very rich and varied from art galleries to monastery to beautiful Mediterranean islands. It was a very enjoyable experience and it made me want to come back to Croatia right away, also the format of accommodating guest in a hostel is an excellent idea because you meet so many people from the around and learn with each other and create really good bonds.

Best experience of my summer.

 

Konverzacija I

Anna Maria Fink, Njemačka

Bok! Ja se zovem Anna i ja sam iz Njemačke. Već dvije godine učim hrvatski i pohađala sam 48. Hrvatski seminar za strane slaviste u Dubrovniku. Vrijeme provedeno u Dubrovniku bilo je jedinstveno i odlično. Imali smo zanimljiva predavanja na temu emocija u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi. Išla sam na tečaj Konverzacija I i tu sam mogla poboljšati gramatiku i vježbati svoj izgovor. Uz jezični tečaj išli smo na zanimljive i edukativne izlete, na izložbe, u kazalište i posjetili smo znamenitosti u Dubrovniku. Za mene je to bilo vrlo zanimljivo. Sretna sam što sam došla na ovu ljetnu školu jer sam uspjela poboljšati hrvatski jezik i vidjela sam i naučila mnoge nove stvari u Dubrovniku i o emocijama u hrvatskom jeziku.

 

Santiago González-Gaitán, Portugal

Bok! Zovem se Santiago i ja sam iz Kolumbije. Živim u Portugalu i sada sudjelujem na Zagrebačkoj slavističkoj školi u Duborvniku. Od početka čudim se ovom putovanju u najturističkiji grad Hrvatske usred kolovoza. Drago mi je učiti hrvatski jezik dok posjećujem nova mjesta u upoznajem nove ljude. Ujutro imamo dobru nastavu gdje razgovaramo o o zanimljivim stvarima koje smo vidjeli prošlog dana. Na nastavi slušamo dijaloge i čitamo različite tekstove. Popodne idemo na izlet i posjećujemo muzeje, galerije, poznate zgrade Dubrovnika ili prekrasne otoke i gradove u okolici. Mislim da je to super način da upoznamo kulturu Hrvatske. Navečer gledamo filmove, idemo na koncert ili u kazalište. Zahvaljujem na ovoj jedinstvenoj, nevjerojatnoj prilici!

 

Konverzacija II

Uliana Putilina, Rusija

Jako mi je drago što sam bila pozvana na ovu školu. To mi je prvi posjet Hrvatskoj i mislim da je to najbolji način učenja za one koji studiraju jezik i kulturu ove države. Škola mi je dala izvrsnu priliku upoznati uživo ono što sam dosad vidjela samo u knjizi i na slikama. Dobila sam veću motivaciju jer sada zapravo znam radi čega učim. Ovdje se nalaziš u vrtlogu života i studija: ljudi iz najrazličitijih zemalja svijeta, ali svi povezani Hrvatskom, kulturni događaji u takvom slikovitom ambijentu kao što je Dubrovnik, predavanja i seminari jako zanimljivi i korisni za učenje jezika, stručni izleti i zajedničko gledanje filmova. Na kraju krajeva osjećaš jaku vezu među svima koji su to proživjeli s tobom.

 

Daria Shcherbakova, Rusija

Za mene ovo mjesto ima posebnu energiju. Seminar je jako intenzivan i svaki dan nam daje znanje i nevjerojatne emocije. Nikad ne osjećamo dosadu jer tijek je seminara vrlo dinamičan i jedan se dan studiranja pretvori u zanimljivo putovanje sa svojim pustolovinama.

Vidim da su svi studenti zainteresirani za hrvatski jezik i žele ga vježbati. Svaki se čovjek ovdje trudi govoriti hrvatski i to ne ovisi o tome zna li on dobro jezik. Mi smo strpljivi kad netko napravi grešku i obrnuto.

Naši profesori su odgovorni i pažljivi prema nama i stvarno nam pomažu. Mi nismo još završili ovu školu, ali već smo se riješili svojih strahova i više se ne bojimo studirati, pitati, razgovarati i učiti nove stvari. Nisam uopće očekivala da ću ovdje početi govoriti na hrvatskom s cimericama, profesorima, kolegama, prodavačima i prolaznicima i napokon misliti na hrvatskom. Nikad ne bih mogla zamisliti da se mogu naći tako daleko od kuće i steći takvo povjerenje u vlastite snage.

 

Katarzyna Borzęcka, Poljska

Nema boljeg načina za učenje jezika od boravka među ljudima koji ga koriste kao izvorni govornici. Sudjelovanje na seminaru Zagrebačke slavističke škole znatno ubrzava taj proces. Program je bogat didaktičkom nastavom, kulturnim sadržajima poput kazališnih predstava, filmova i koncerata, a također i izleta u okolici Dubrovnika. Bitne su i prizemne stvari kao ugodan smještaj i ukusna hrana. Pitanje s kojim ću ostati jest: zašto prije nisam otišla na ovu ljetnu školu? :)

 

Konverzacija III

Karolina Urbańska, Poljska

Zovem se Karolina Urbańska i dolazim iz Poljske. Ove sam godine diplomirala kroatistiku na Sveučilištu Adama Mickiewicza u Poznanju.

Jako sam sretna što sam dobila priliku sudjelovanja na 48. seminaru Zagrebačke slavističke škole u Dubrovniku. Zahvaljujući Seminaru poboljšala sam svoje znanje hrvatskog jezika te znanje o kulturi i povijesti. Tijekom Seminara bolje smo upoznali ne samo Hrvatsku nego i druge zemlje iz kojih su došli ostali sudionici. Nikad nisam mislila da ću jednog dana moći razgovarati na hrvatskom, ne samo s Hrvatima nego i s ljudima s drugog kraja svijeta. Osim jezičnih vježba i brojnih predavanja, koja su se ove godine fokusirala na problematiku emocija, imali smo također nekoliko zanimljivih izleta i kulturnih zbivanja (među drugima koncert Luke Šulića iz 2Cellos!).

Zahvalna sam što sam mogla biti dio tog fantastičnog seminara. Nadam se da ću još jednom dobiti takvu priliku. Svima iz sveg srca preporučujem da se prijave na ovaj izvrstan seminar.

Hvala svima na profesionalnoj organizaciji!

 

Ziyi Ouyang, Kina

Zovem se Ouyang Ziyi. Ja sam iz Kine. Studiram hrvatski jezik i književnost na Pekinškom sveučilištu za strane studije. Baš mi je drago što imam priliku da sudjelujem u programima Zagrebačke slavističke škole.

Na Školi su se organizirale raznovrsne aktivnosti, uključujući predavanja, izložbe, dramu, koncert, stručne izlete, filmove, razgledanje itd. Ukratko, nikada ti neće biti dosadno. Najdraže mi je što sam imala šansu da se slikam s jednim od svojih najomiljenijih svirača. Naime, na Dubrovačkim ljetnim igrama slikala sam se Lukom Šulićem! Zahvaljujući program saznala sam kako Dubrovnik ima bogatu povijest i kako ima stvarno lijepo more i pejzaže. Zaslužio je titulu “najsjajnijeg bisera Jadrana”. Tisuću puta sam pomislila kako je sretna stvar biti Dubrovčanin i Hrvat. Zahvaljujući Zagrebačkoj slavističkoj školi upoznala sam puno prijatelja iz cijelog svijeta. Baš je zanimljiva stvar razgovarati, razmijeniti mišljenje i družiti se s ljudima iz drugih zemalja. Na kraju iskreno zahvaljujem Zagrebačkoj slavističkoj školi, njezinim organizatorima i sudionicima, kao i svim profesorima i lektorima!

 

Lingvistički proseminar – Jezik i emocije

Laura Di Marco, Italija

Pišem svoj dojam o Seminaru i mislim: Što ću pisati kad mi je sve bilo lijepo?

Organizacija Seminara je savršena i savršena je i sama tema – EMOCIJE. Predavanja su bila izuzetno zanimljiva, nastavnici su jako dobri i svidio mi se njihov odnos prema polaznicima. Dali su nam svima priliku da izrazimo svoje mišljenje – to se ne događa tako često. Uz sve važno je reći da je Dubrovnik bio izuzetan okvir za ovaj savršen seminar.

Ja sam u potpunosti zadovoljna i Seminar preporučujem svima onima koji žele usavršiti svoje znanje jezika, uz dobre osobe, u predivnu okružju.

 

Miloš Pantić, Češka

Dolazim iz Češke, s Masarykova sveučilišta u Brnu. Na Zagrebačkoj slavističkoj školi u prvome redu pohađam Lingvistički proseminar na kojem imam mogućnost usporediti znanja i proširiti vidike iz područja kojima se bavim i koja me zanimaju. Spomenuo bih i raznovrsna i vrlo zanimljiva predavanja odličnih predavača, na kojima se i polaznicima pruža prilika da aktivno sudjeluju u diskusijama o aktualnim temama. Nezaobilazan dio programa čine i izleti, razgledavanja i kulturna zbivanja, koja nam pomažu da se bliže upoznamo s istorijom, kulturom i umjetnošću Dubrovnika i Hrvatske.

Zahvalio bih organizatorima i predavačima koji boravak na ovoj ljetnoj školi čine vrlo korisnim i ugodnim, uz preporuku svima koji imaju priliku pohađati Školu da tu priliku iskoriste bez oklijevanja.

 

Književni proseminar – Kulturološka čitanja hrvatske književnosti 20. i 21. stoljeća

Elena Kresteleva, Rusija

Zovem se Elena Kresteleva. Studiram na Moskovskom državnom sveučilištu Lomonosov. Sretna sam što sam imala priliku sudjelovati na ovom seminaru hrvatskog jezika, književnosti i kulture. Seminar je organiziran na najboljem nivou – i raspored, i nastava, i kulturni program.

Fascinirana sam ljepotom ovog kraja, baš mi se sviđalo putovanje brodom. Poseban utisak mi je ostavio koncert klasične glazbe – atmosfera u Kneževu dvoru bila je krasna, a glazba je bila istinski estetski užitak.

Saznala sam mnogo o trendovima suvremene hrvatske književnosti. (Obavezno ću pročitati knjige koje sam dobila na poklon od Zagrebačke slavističke škole.)

Zanimljivo mi je bilo slušati predavanja o povijesti Dubrovnika.

Nadam se da ću opet doći u ovu sjajnu zemlju!

Zahvaljujem organizatorima Seminara i profesorima!

 

Tomasz Rawski, Poljska

Dolazim sa Sveučilišta u Varšavi, gdje sam diplomirao južnoslavenske studije i sociologiju, a sada sam docent na Institutu za sociologiju.

Sudjelovanje u ljetnoj školi u Dubrovniku, a posebno na Književnom proseminaru, bila mi je odlična prilika da detaljno razmatram spoj politike i kulture kroz društvena čitanja ključnih djela iz suvremene hrvatske književnosti. Također, zahvaljujući sudjelovanju u raznim kulturnim događajima (kazališne predstave, umjetničke galerije itd.), uspio sam pokupiti mnoge nove inspiracije za predavanja koja vodim u Varšavi, posebno u oblasti vizualne kulture. Štoviše, ljetna škola sjajno je mjesto za upoznavanje brojnih studenata i akademika iz cijelog svijeta i uspostavljanje vrijednih akademskih kontakata u lijepoj i opuštenoj atmosferi, što je sve rjeđi slučaj diljem Europe. Što se tiče organizacije, organizacijski tim se uspješno potrudio da sve bude na najvišem nivou od početka do kraja.

Vrlo mi je drago što sam se ove godine mogao družiti s vama u Dubrovniku.