Svečano otvorenje jubilarnoga 40. seminara

Jubilarni 40. hrvatski seminar za strane slaviste svečano je danas otvoren u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku. Seminar, koji će trajati od 22. kolovoza do 2. rujna, i ove godine polaznicima nudi mogućnost sudjelovanja na lektoratima i proseminarima, prevoditeljskoj radionici, predavanjima uvaženih sveučilišnih profesora, fakultativnom programu, kulturnim zbivanjima i stručnim izletima.

Više

Predstandardna razdoblja hrvatskoga jezika

Jezikoslovni ciklus predavanja, u kojemu će ugledni predavači govoriti o hrvatskome jeziku u predstandardizacijskom razdoblju, otvorio je akademik Stjepan Damjanović predavanjem pod nazivom »Predstandardna razdoblja hrvatskoga jezika« te time dao cjelovit pregled problematike jezikoslovnoga bloka.

Više

Dubrovnik – otvoreni grad

Početak boravka sudionika hrvatskoga seminara za strane slaviste u Dubrovniku već je tradicionalno popraćen poslijepodnevnim obilaskom povijesne jezgre Grada. Polaznike je kroz stari Dubrovnik proveo doc. dr. sc. Tomislav Bogdan.

Više

Franjevački prinosi hrvatskome jezikoslovlju

Drugo predavanje o hrvatskome jeziku u predstandardizacijskome razdoblju održao je voditelj jezikoslovnoga ciklusa, prof. dr. sc. Ivo Pranjković. Naslov je predavanja »Franjevački prinosi hrvatskome jezikoslovlju«. Profesor je dao pregled latinskih gramatika i to preradbe gramatike E. Alvaresa »De institutione grammatica« i J. Grigelya »Institutiones grammaticae«.

Više